In 1973 viel het doek over de legendarische Volvo P1800(ES). Het zou nog enkele jaren duren alvorens men op zoek ging naar een waardige opvolger. Pas in 1978 startte men intern met ‘project Galaxy’ waaruit een compleet nieuwe wagen voortvloeide, de Volvo 480(ES) genaamd. Bij het ontwerp werd duidelijk teruggeblikt op zijn voorganger, de P1800(ES). De officiële voorstelling van de sportieve coupé vond plaats op het salon van Genève in 1986.  

De nieuwkomer was voor Volvo het eerste model binnen een reeks kleinere gezinsauto's: de 400-serie. Het was een erg experimentele auto waarbij voor het eerst gebruik gemaakt werd van voorwielaandrijving, ‘pop-up’ lichten, een digitaal dashboard met tripcomputer en ‘oprijlaanverlichting’, die de verstralers 30 seconden laat branden na het sluiten van de auto. Het technologiegehalte was hoog.
Een ander nieuw concept was de motorkap van fiberglas, die uiteindelijk zwaarder bleek dan een metalen motorkap. Het ontwerp viel erg in de smaak en leverde Volvo een hele reeks designprijzen op.


De 1.7l injectiemotor in de ES had een relatief bescheiden vermogen van 109pk waardoor een topsnelheid van 190 km/uur werd gehaald. Later zouden ook een 2l en een 1.7l turbomotor het gamma vervoegen. Ondanks het relatief lage vermogen, voldeed de wegligging van de Volvo 480 ES beslist aan de verwachtingen die zijn sportieve uiterlijk opriep. Journalisten omschreven vooral deze optimale wegligging en rij- en stuureigenschappen, de remmen, het gunstige brandstofverbruik, het luxe uitrustingsniveau en het ergonomische dashboard als uitstekend.

De 480 bleef in productie tot september 1995 en werd afgeklokt met de bouw van +/- 80.000 exemplaren.


“Collection by Vermant” is verheugd om u deze Volvo 480ES uit modeljaar 1986 te kunnen aanbieden. Het betreft een pré productiemodel met chassisnummer 184. De productie voor klantenwagens echter startte vanaf chassisnummer 364. Een uniek exemplaar dus, waardoor de wagen dan ook meteen deel mocht uit maken van een automuseum. Vervolgens zou het exemplaar in een gerenommeerde Volvo collectie terechtkomen.

Inmiddels staan er slechts 77 echte km's op de teller en is de 480 nog steeds in een onverprutste nieuwstaat!

Recent genoot deze bijzondere klassieker van een groot onderhoud waarbij zowel alle vloeistoffen en filters werden vernieuwd, maar eveneens de distributieriemen en batterij werd vervangen.

Hiermee is dit absolute collectors item klaar voor een nieuwe thuis!

-