Volvo P445 Valbö Cabriolet - Ultra rare!

  • Bouwjaar: 1952
  • Kilometerstand: 22200

In de jaren 50 was het een vaak voorkomend gegeven dat op het chassis van populaire modellen door gespecialiseerde koetswerkbouwers unieke carrosserieën werden gebouwd en dit volledig met de hand. Een zeer gangbare en gekende praktijk bij luxewagens zoals Rolls-Royce en Bentley.

Maar ook in Zweden waren er welstellende klanten die zich met een unieke wagen wilden verplaatsen. Er waren dan ook enkele zeer gerenommeerde koetswerkbouwers in Zweden die op basis van het door Volvo geleverde P445 chassis diverse varianten met de hand bouwden. Valbö was één van deze carrosseriebouwers en naast utilitaire voertuigen bouwden ze deze luxueuze cabrio’s voor rijke klanten.

Een 30-tal van deze cabrio’s zijn er ooit gebouwd, waar er nu nog slechts een handvol van overblijven en dit bijna allemaal in Zweden. De constructie van deze wagens was een echt huzarenstukje. Op basis van het chassis met motor, frontgedeelte en dashboard werd gestart met het bouwen van een houten frame, deuren en kofferdeksel. Nadien werd dit geheel met handgeklopte panelen overtrokken.

Deze wagen werd ergens in de vroege jaren 80 in Engeland geïmporteerd vanuit Zweden door een zeer gerenommeerd Volvo-verzamelaar. Enkele jaren later ging de auto over in de handen van de voorzitter van de Engelse Volvo Club, die hem op diverse shows heeft gepresenteerd (en waar hij ook de prijs 'Best of Show' in de wacht sleepte).

Enkele jaren geleden is de wagen volledig gestript en helemaal terug opgebouwd, foto’s van deze uitvoerige restauratie zijn uiteraard voorhanden. Spijtig genoeg is deze restauratie, desondanks de grondigheid niet tot in de perfectie uitgevoerd. 

In de loop der jaren werden er ook een aantal zaken aangepast zoals het plaatsen van een Amazon interieur, modernere bumpers, 4-spakige in de plaats van de 5-spakige grille. Ondertussen zijn wel al de uiterst zeldzame originele onderdelen opgespoord en deze komen uiteraard mee met de wagen, zodat de wagen terug tot in de perfectie kan worden afgewerkt.

Gezien de uiterste zeldzaamheid komen deze wagens nooit op de markt en is het dan ook een zeer uitzonderlijke gelegenheid voor de echte Volvo verzamelaar om zo’n unieke Volvo te kunnen bemachtigen!

-